Home / Tomstep Blog / A talp elváltozásai

A talp elváltozásai

A láb elváltozásai, betegségei általában hosszú évek alatt alakulnak ki. Legtöbbjük egyszerű módszerekkel megelőzhető, illetve kezelhető. Az egészséges lábon hosszanti és harántboltozat fut végig, ez a két ív határozza meg
talpunknak azt a 3 pontját, melyen testünk teljes súlya támaszkodik a talajra.

A leggyakoribb lábdeformitás manapság a lúdtalp, a bokasüllyedés, a bütyök és a kalapácsujj.

Harántsüllyedés, más néven lúdtalp
A statisztikák szerint a lábfájdalmak 90%-ért az úgynevezett lúdtalp a felelős. Lúdtalpról akkor beszélünk, ha a láb boltozatos szerkezete deformálódik vagy eltűnik. A lúdtalpat főként civilizációs betegségként említik, mivel szerepe van benne az egyenes talajon való járásnak, illetve a lábbeli viselésének. Megelőzéséhez elengedhetetlen a kényelmes, rugalmas talpú lábbeli viselése.

Hosszanti boltozat süllyedés, más néven bokasüllyedés
Az egészséges boltozat, akár fél cm magas is lehet. Szerkezete rugalmas, a járás közbeni rázkódást hivatott csökkenteni. Elgyengülése, megereszkedése kényelmetlen, fájdalmas járást, valamint bokasüllyedést eredményez. Az egész napos állómunka, a testsúlygyarapodás, a mozgásszegény életmód következtében alakul ki leginkább. Egy boltozatemelő talpbetét megkímélhet bennünket sok kellemetlenségtől, fájdalomtól.

Bütyök
A bütyök kialakulásáért a láb boltozatainak megbomlása a felelős. A bütyökre való hajlandóság örökölhető, de nagyban hozzájárulnak más életmódbeli körülmények, pl. kényelmetlen cipő viselése, túlterhelés vagy akár a túl gyenge lábizomzat is. Kialakulása azonban megelőzhető, sőt a kialakult probléma is jól kezelhető. Ehhez az első lépés a megfelelő cipőválasztás. Ezen túl gyógytornával kiválóan erősíthetők a láb megfelelő izmai.

Kalapácsujj
A kalapácsujj elváltozás, amit a klasszikus körömcipők, illetve szűk orrú cipők idézhetnek elő, illetve a keresztboltozat-süllyedések másodlagos eredményeként is létrejöhetnek. Leggyakrabban a nagyujj mellett lévő lábujj érintett. A kalapácsujj legmagasabb pontján fájó bőrkeményedés, illetve akár bütyök is kialakulhat. Sokat segít a megfelelő cipő és az egyedi ortopédiai gyógytalpbetét viselése is.

Mint életünk legtöbb területén, a lábápolásban is örök igazság, hogy egyszerűbb és kényelmesebb megelőzni a bajt, mint kezelni azt. Erre egyértlműen az egyik legjobb választás a Birkenstock papucs.